Toată lumea știe: stabilirea priorităților nu este opțională, ci absolut necesară pentru a avea control asupra programului nostru. Totuși, prioritățile nu sunt importante doar pentru că fără ele nu putem controla ce sarcini împlinim mai întâi.
Prioritățile sunt de o importanță vitală pentru că ele ajung să ne modeleze întreaga viață. La sfârșitul vieții, privind înapoi, vom vedea că ne-am investit energia și pasiunea în lucrul care era de fapt prioritar pentru noi, fie că am făcut asta într-un fel conștient și asumat, sau nu. Dacă am hotărât, de exemplu, că familia este o prioritate, decizia de a pleca de la lucru la sfârșitul programului (și de a nu sta la birou peste program) va fi una destul de clară.
Să privim deci, în continuare, la câteva adevăruri care ne vor ajuta în procesul de stabilire a priorităților personale.
Adevărul 1: De-a lungul vieții, prioritățile fluctuează.
Asta este un lucru normal și sănătos. De exemplu, nu e natural ca la 20 ani, student, să fie o prioritate familia. E normal ca atunci aspectul profesional (studiile, primul loc de muncă) sau aspectul comunitar (prietenii, comunitatea unde există potențialul întâlnirii viitorului partener de viață) să fie mai important. Dar ceea ce nu este potrivit pentru vârsta de 20 de ani, este altfel evaluat la vârsta de 40 de ani, când de obicei familia o reprezintă familia proprie, cu copii mici.
Prioritățile fluctuează nu numai în funcție de perioada vieții în care ne găsim, dar și în funcție de cerințele de moment ale fiecărui aspect. De exemplu, chiar dacă nu ne facem un obicei din a sta peste program la lucru, din când în când există situații deosebite în care chiar trebuie să prioritizăm serviciul. Important este ca atunci când una din aceste “felii” ale vieții noastre cere și primește mai mult timp, energie și atenție, această stare de fapt să nu dureze mult. De asemenea, e important ca după un asemenea sprint pe frontul serviciului, să ne reîntoarcem atenția către aspectele neglijate, și să ne asigurăm că le acordăm atenție.
Problemele apar atunci când există două sau mai multe aspecte ale vieții care concurează pentru poziția primă. Ce e mai importantă, familia, sau cariera? Sănătatea sau munca? Bineînțeles că răspunsul variază de la situație la situație.
Adevărul 2: Pentru a ne stabili prioritățile la nivel de viață, trebuie sa ne privim în direcția semnificației, nu a urgentului sau a plăcutului.
De ce spunem asta? Pentru că este foarte posibil ca unele dintre “feliile” vieții noastre să fie mai plăcute și să ne valideze mai mult decât celelalte.
Să luăm exemplul unui bărbat care este foarte apreciat la locul de muncă. Este omul pe care se bazează toți, care a adus rezultate remarcabile echipei. Acasă, însă, soția sa a născut, și viața sa de familie este complet diferită. Relația cu soția este oarecum uzurpată de venirea bebelușului, care, deși a fost dorit și este iubit, oferă foarte puțină validare. Într-un asemenea scenariu, e clar că el se va simți mai apreciat și va avea mai multă plăcere din a fi la lucru decât din a fi acasă unde lipsa somnului și nevoile bebelușului primează. Dar cum ar fi ca el să decidă că felia care îi dă mai multă satisfacție devine prioritară în viața lui? Și pentru că se simte mai folositor și mai apreciat la muncă, să petreacă cât mai mult timp acolo? Ce impact ar avea această decizie de prioritizare bazată pe satisfacție imediată asupra restului vieții sale?
Și pentru a ne da seama ce trebuie să prioritizăm în viață pentru a nu regreta mai târziu, putem face următorul exercițiu de imaginație. Imaginați-vă că aveți 80 de ani, și sunteți pe patul de moarte. Vă gândiți la viața pe care ați trăit-o. Ce priorități v-ați stabilit, în așa fel încât acum să vă gândiți cu pace la alegerile făcute? Ce priorități ați regreta?
Acest articol este o versiune modificată a unui articol apărut prima dată în revista „Viață și sănătate” și este publicat aici cu permisiune.
Sursa foto: Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash