Poate te întrebi, ca mine acum vreo 15 ani, care e diferența între psiholog, psihoterapeut și psihiatru. Ca să afli la cine să apelezi, îți prezint în continuare pe scurt fiecare din profesiile astea, care sunt oarecum înrudite, dar au roluri diferite în tratarea problemelor relaționale sau emoționale.

Psihologul

Psihologul se ocupă în principal de partea mai seacă a psihologiei, dacă pot să spun așa. El face în principal teste psihologice, evaluări, cercetare. De aceea, dacă îți trebuie vreun document oficial (evaluare, testare pentru permis auto sau port-arma, documente pentru a le folosi în anumite procese judiciare, etc), psihologul este cel care te poate ajuta.

Ce nu face:
Nu prescrie medicamente, nu prescrie analize medicale (le poate sugera, dar nu prescrie analize specifice). Nu poate face psihoterapie mai mult de trei ședințe.

Psihoterapeutul

Psihoterapeutul este cel care a făcut o facultate de psihologie (sau teologie, medicina, filozofie) și în plus, un master în psihoterapie sau o formare într-o anumită orientare psihoterapeutică (despre orientările terapeutice și ce treabă au ele cu psihoterapeutul tău într-un alt articol).

Dacă ai probleme în relații (familiale, de cuplu, etc) sau diagnostice de tulburări mentale sau de personalitate, sau pur și simplu îți e greu și nu-ți dai seama de ce, psihoterapeutul e omul tău. El are competențe de a face terapie – adică nu numai de a evalua (cum are psihologul) dar și de a te ajuta pe tine să-ți dai seama ce nu merge și cum să schimbi.

Ce nu face:
Nefiind medic, nu poate prescrie medicamente sau cere analize medicale specifice. Nu poate face evaluări și teste (decât dacă este și psiholog, ceea ce mulți psihoterapeuți sunt oricum).

Psihiatrul

Psihiatrul este medic, spre deosebire de psiholog si psihoterapeut. El a facut Facultatea de Medicină, și apoi un rezidențiat în psihiatrie, și specializări.

Psihiatrul poate diagnostica tulburările mentale și poate prescrie medicamente sau investigații medicale suplimentare. El este cel care poate da trimiteri către alți medici, și el trebuie consultat cu privire la tot ceea ce ține de medicamente – simptome, efecte secundare, interacțiuni cu alte medicamente, etc.

%d blogeri au apreciat: